Историја пословања

Наша компанија послује више од 30 година.

1980. године основано је предузеће МК Комерц (MK Commerce) као једна од првих приватних компанија на територији Војводине. Примарна делатност овог предузећа била је и остала трговина пољопривредним производима. 

МК Комерц (MK Commerce) је основао М&В Инвестментс (M&V Investments) 2005. године. Ова компанија добила је бројна признања и 2005. године јој је Београдска берза доделила награду за најбољу брокерску компанију у Србији.

Ова компанија је 1996. године постала власник складишта од 200.000 метара квадратних на Петроварадину, у циљу јачања логистике предузећа.

МК компанија наставила је да се шири на друге области пословања попут индустрије шећера. Током 2002. годинекроз приватизацију постала је поносни власник четири шећеране: Југозападне Бачке, Доњег Срема, Јединства и Бачке из Врбаса.

Потреба за оснивањем холдинга настала је после ових процеса приватизације.

Током 2003. године постали смо власник Паноније из Вршца, која се бави пољопривредном производњом. Такође, били смо прва компанија која је имплементирала информациони систем САП ЕРП.  

 • Компанија Суноко настала је као резултат кооперације са Нордзукером (Nordzuker) и основана је 2005. године као заједничко улагање.  Уз сарадњу са трећим највећим произвођачем шећера, фирмом Нордзукер, постали смо власник 49% предузећа и на тај начин смо проширили процес продаје и производње шећера.

Током приватизације постали смо власник бројних предузећа попут Војводине из Новог Милошева, Агроуније из Инђије, Вајске компаније Лабудњача, предузећа Ђуро Стругар из Куле и Алексиначке фирме Селекција.

Предузеће Агро Инвест Украјина (Agro Invest Ukraine) основано је 2006. године и састоји се од 6 пољопривредних предузећа површине 25.000 ха.

У Новом Саду те године отворили смо посебну компанију МК ИТ Биснис Солушнз (MK IT Business Solutions). Ово предузеће пружа услуге САП консултације, као и испоручивање САП ЕРП бизнис решења. Након што је постала силвер сарадник САП Вест Балканса, МК ИТ Бизнис Солушнз је увела модул ЗАГА који служи за надгледање пољопривредне производње.

Фирме Житобачка, Гранекспорт (Granexport) и Максипротеин (Maxiprotein) ушле су у састав нашег предузећа 2007. године.

Током 2009. године кренули смо у нове пословне изазове и постали смо власник комплекса ТЦ Копаоник. У саставу ТЦ Копаоника налазе се апартмани Конаци, хотел Гранд, Сунчани врхови, као и ресторан националне кухиње Зврк. Ово предузеће посвећено је туризму и добило је назив МК Маунтин Ризорт.  

Предузеће МК Лејк Ризорт (МК Lake Resort) основано је 2009. годинепод називом Марадик Холидеј Ризорт (Maradik Holiday Resort). Резорт поседује језеро Шелевренац поред Марадика, где је развијен риболовни туризам и узгајање рибе.  

Највећа компанија за прозводњу шећера, Суноко, 2010. године у потпуности прелази под власништво МК Групе.

Индустрија меса Карнекс (Carnex) улази у састав нашег предузећа 2011. године. На такав начин смо проширили своју делатност и на област месне индустрије.

• Фирма Елан из Врбаса постаје део МК Групе 2012. године.

• 2013. године ЕБРД постаје мањински власник МК Групе 

• 2014. године компанија Суноко, чланица МК Групе, преузела је већински део акција АИК банке.