Вести - Шећерна индустрија

МК Груп улази у стратешко партнерство са Аграном -водећим произвођачем шећера у Европи

Немци и Аустријанци појачавају Суноко

15/07/2016
МК Груп улази у стратешко партнерство са Аграном -водећим произвођачем шећера у Европи

29.06.2016. – Компанија МК Груп је данас потписала предуговор о стратешком партнерству са Аграном АГ из Аустрије. Компанија Аграна је регионални лидер у производњи шећера, а део је највећег производјача шећера у Европи, немачког Суедзуцкера АГ.

Наредне 2017. године ће у Европској Унији бити спроведене радикалне мере реформе у индустрији шећера – укидање квота. Ово ће водити до значајних промена и само најпродуктивнији европски производјачи ће имати перспективу. Због тога компанија Суноко, чланица МК Груп, види своју будућност са највећим произвођачем у Европи.

Од овог партнерства ће имати користи произвођачи шећерне репе у Србији, јер ће бити донето најновије знање које ће омогућити подизање приноса наших произвођача, као и омогућити одрживост и извесну будућност српским произвођачима шечерне репе. Сем тога, Суноко ће у српским фабрикама шећера повећати производњу и извоз.

СУНОКО је водећи производјач шећера у југоисточној Европи са шећеранама у Врбасу, Пећинцима и Ковачици. Годишња производња је око 300.000 тона.

О компанији Аграна

У сегменту пословања са шећером, поред Аустрије, АГРАНА послује у Босни И Херцеговини, Румунији, Словачкој, Чешкој и Мађарској. У току последње кампање за шећерну репу 2015/2016, укупно око 5.4 милиона тона репе је прерађено у око 800,000 тона шећера.