Miodrag Kostić

Miodrag Kostić, predsednik kompanije MK Group, rođen je 25. avgusta 1959. godine. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu, na smeru Informacione tehnologije 1983. godine, kada i počinje svoje putovanje u svet privatnog preduzetništva koje uspešno traje više od 30 godina.

Poslovni sistem koji danas broji više od 40 preduzeća i zapošljava više od 7000 radnika u Srbiji i kao takav spada među one koji čine okosnicu domaće privrede, nastao je 1983. godine kao mala privatna firma za trgovinu, uvoz-izvoz i proizvodnju. Danas je ova kompanija među najvećim i najsnažnijim kompanijama u domaćem agraru.

Kao čovek koji rukovodi jednom od najvećih vertikalno integrisanih poljoprivrednih kompanija u Evropi, Miodrag Kostić je jedan od najvećih eksperata i poznavalaca menadžmenta u agrarnoj i šećernoj industriji. Svojim saradnicima često govori da svako ko želi da bude uspešan u privatnom biznisu treba da poseduje sposobnost uočavanja dobre poslovne šanse, kao i mogućnost da definiše i oceni poslovnu ideju i da je zatim uspešno realizuje.

Vođen jasnim stavom, stalne poslovne izazove pronalazi u ulaganju u hotelski i apartmanski kompleks na Kopaoniku i u osnivanju kompanije, MK Mountain Resort, pod čijim okriljem se nalaze hoteli Grand i Angella , kao i apartmansko naselje Konaci „Sunčani Vrhovi”, 88 Rooms Hotel u Beogradu i Hotel Kempinski Palace u Portorožu. Osim turizma, nove investicije vezane su za razvoj obnovljivih izvora energije, gde MK Fintel Wind kao osnovnu delatnost ima proizvodnju „zelene“ električne energije, sa fokusom na energiju vetra. Godine 2011, MK Group preuzima i domaću kompaniju „Carnex“, vodeću kompaniju na teritoriji Srbije u oblasti proizvodnje mesa i mesnih prerađevina.

Pored poljoprivrede, šećera i proizvodnje mesa, turizma, obnovljivih izvora energije, MK Group je 2015. godine kupila AIK banku u Srbiji i postala akcionar Gorenjske banke u Sloveniji, a članica MK Grupe - M&V Investment je jedna od najvećih brokerskih kuća u Srbiji u poslednjih 10 godina.

Kao veoma svestrana osoba, svoje znanje i sposobnosti Miodrag Kostić dokazao je i učešćem u radu upravnih odbora najvećih i najuspešnijih banaka u Srbiji, ali i kao vlasnik najpoznatije brokerske kuće na ovim prostorima. Predsednik je Upravnog odbora AIK banke, član kluba „Privrednik”, član Srpske Asocijacije Menadžera, član UO i skupštine Privredne Komore Srbije, kao i predsednik skupštine Društva za podizanje hrama Svetog Save na Vračaru.

MK Group i njen lider Miodrag Kostić, osluškuju zajednicu u kojoj posluju i na osnovu toga sistematski i planski investiraju u društvo, pružajući pomoć tamo gde je najpotrebnija. Da dobre namere ne završavaju samo na rečima, već da se i sporovode u delo, potvrđuje i Zadužbina porodice Kostić, koja je postala Roditeljska kuća za decu obolelu od raka pri udruženju NURDOR i „Institutu za zdravstvenu zaštitu, dece i omladine Vojvodine“, ali i izgradnja kuće za mlade u SOS Dečijem selu u Kraljevu 2012.godine, koja je postala novi dom za 15 tinejdžera.

Osim toga, dobitnik je priznanja „Najbolji menadžer u 2013.godini”, „Najbolji industrijalac”, „Najuspešniji čovek Vojvodine”, „Najuspešniji privrednik”, „Najbolji menadžer Jugoistočne Evrope 2011”, nagrada „Zlatni dinar Cara Dušana - kompanija decenije”, „Beogradski pobednik”, „Biznis partner godine” i drugih. Kompanija MK Group je u više navrata proglašena i za najuspešniju kompaniju u Srbiji i regionu, a posebna priznanja čine Orden “Kompanija heroj” za doniranje sredstava u humanitarnoj akciji „Bitka za bebe”. 2012.godine, kao i 2013. godine priznanje “Moj izbor” za društveno najodgovorniju kompaniju u Srbiji za izgradnju Kuće za mlade u Sos Dečijem selu Kraljevo.

Krajem 2015. godine, međunarodna organizacija SOS Dečija sela dodelila je bedž časti Miodragu Kostiću, u znak zahvalnosti za dugogodišnju podršku i doprinos.

 

Duža verzija biografije Miodraga Kostića.